TABERE / SIMPOZIOANE

ATELIERELE BRÂNCUȘI

 

Simpozionul multi-art, inițiat în anul 2016 de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, continuă seria manifestărilor artistice desfășurate în orașul lui Brâncuși începând cu anul 2001, sub forma taberelor și simpozioanelor de sculptură și pictură. În plus, proiectul Atelierelor aduce ca noutate organizarea unor ateliere de film, grafică, ceramică. Se urmărește, astfel, diversificarea producţiei artistice din domeniul artelor vizuale prin abordarea mai multor forme de exprimare plastică sau vizuală, dar și media.

 

Soarele Gorjului, Emil Bachiyski, 2012

 

Plecând de la ideea că orașul lui Brâncuși, care găzduiește cea mai importantă lucrare și singura monumentală a marelui sculptor român – Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” –, este firesc să promoveze și să găzduiască o manifestare de amploare, unde să se stimuleze creativitatea artiștilor plastici, între anii 2001-2019 au fost organizate 16 ediții ale simpozioanelor naționale și/sau internaționale de sculptură. Dintre acestea, 15 au fost destinate lucrărilor monumentale, iar una s-a finalizat cu lucrări de dimensiuni medii, găzduite în spațiul Muzeului de Artă din Târgu-Jiu. Cele peste 100 de lucrări monumentale au fost amplasate pe spațiul public, în diferite parcuri, intersecții rutiere sau în fața unor instituții publice. În acest moment, orașul poate fi considerat un adevărat muzeu în aer liber al artei moderne. De-a lungul timpului, au participat la simpozioanele de sculptură aproximativ 90 de artiști români și străini, reprezentând școli artitice diferite, spații culturale diverse, tendințe artistice de pe întregul mapamond. De asemenea, din cele nouă ediții ale simpozionului/taberei de pictură, denumită inițial „Iosif Keber”, au rezultat, de asemenea, cca. 100 de lucrări, expuse în muzee, instituții, galerii.

Organizator: Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu

 

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.