PROIECTE

CAA /CAA (ARHIVA DE ARTĂ CONTEMPORANĂ/

CENTRUL DE ANALIZA ARTEI)

 

 

Un muzeu de artă contemporană în dosare, bazat pe cercetarea artei și a contextului ei, teoria și practica artei, studii culturale, teorie critică. Bancă de date internațională comprehensivă „activată vocal”, capsulă de cunoaștere. Cadru și platformă pentru idei, dialog, experimente, comunicare, empowerment, cu interes pe dezbaterile curente în domeniul artei, noi teorii culturale, despre relevanța socială și politică a artei, autonomia, schimbările ei.

Activ din 1985 sub diferite forme și denumiri (întâlniri informale interdisciplinare în apartamentul Liei și al lui Dan Perjovschi din Oradea, atelierul experimental pe care l-am creat în 1987 și coordonat până în 1993 în Academia de Artă București și în atelierul comun Lia și Dan Perjovschi din strada Berthelot, în muzee, galerii, spații non-profit, spații coordonate de artiști, în mass media…). Un proiect rămas privat în ciuda efortului de a-l formaliza (cuvântul arhivă pare să dea frisoane politice – am ajuns la curtea supremă cu dosarul de înființare)… din 2010 la Sibiu…

Bazat pe o metodă investigativă, încearcă să găsească sensul, caută idei ascunse, pierdute, lucrări și autori relevanți (din lipsă de spațiu trebuie să aplice selecția), acoperă perioada tranziției, merge în pas cu timpul, caută normalitatea ca excepție prezervând o atitudine dizidentă (dizzy), critică în contextul consumerismului, al stagnării intelectuale din timpul neoliberalismului (proiectul a primit în 2012 ECF Foundation Princess Margriett Award și în 1998 SOROS Center for Contemporary Art Award for Curating).

 

 

KNOWLEDGE MUSEUM

 

Knowledge Museum (Muzeul Cunoașterii), proiect demarat de Lia Perjovschi în 1990, în care reciclează celelalte proiecte. Un proiect de cercetare interdisciplinară, de cultură generală și antropologie culturală contemporană, prezentat ca o machetă de arhitectură – pe o masă, pe pereți, în spațiu desfășurat în spații, diagrame din cercetarea interdisciplinară, (din cărți, reviste, Internet…) obiecte din magazinele muzeelor vizitate de pe toată planeta (material didactic), imagini de pe Facebook.

 

© Knowledge Museum

 

Șapte departamente (pământ, corp, artă, cultură, cunoaștere, știință, univers). Nu este „muzeul”, este un punct de plecare de bază, este strategia, soluția mea la întrebarea: Ce putem face să îmbunatățim, să schimbăm? Cunoașterea înseamnă supraviețuire, să faci ce poți din ce ai. Cunoașterea transformă „obiectul” în „subiectul” istoriei.

 

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.