12 NOIEMBRIE 2020

DILEMA VECHE

„S-a petrecut o eliberare și o liberalizare a discursului artistic” – interviu despre proiectul STATE OF THE ARTS

Autor: Roxana CĂLINESCU

https://dilemaveche.ro/sectiune/regimul-artelor-si-munitiilor/articol/s-a-petrecut-o-eliberare-si-o-liberalizare-a-discursului-artistic-interviu-despre-proiectul-state-of-the-arts?fbclid=IwAR0XX2X7js5MyXdOk2w5QJcC8afmkFiAUKH-_sH9F0yY_BhKT-PPEmUhzjw

 

 

29 OCTOMBRIE 2020

Zebra | State Of The Arts - 30 de ani de arta romaneasca

Autor: Mihaela Dedeoglu

 

 

https://www.rfi.ro/emisiunile-rfi-ro-126723-zebra-state-arts-30-de-ani-de-arta-romaneasca

 

 

 

20 octombrie 2020

COMUNICAT DE PRESĂ

 

STATE OF THE ARTS este un demers cultural inedit, care face o radiografie a ultimilor 30 de ani de artă vizuală românească din perspectiva instituțiilor, organizațiilor, evenimentelor și inițiativelor din domeniu, toate văzute ca proiecte care au schimbat continuu peisajul artelor vizuale. Am urmărit mai ales evoluția/involuția instituțiilor, relația acestora cu artiștii, apariția, diversificarea și, uneori, dispariția spațiilor de expunere, a evenimentelor și a organizațiilor reprezentative. Demersul este un proiect în dinamică, pe care îl vom completa și actualiza în continuare. Am sintetizat istoricul celor trei decenii în jurul a trei secțiuni relevante:

 

1. INSTITUȚIE. EVOLUȚIE. ARTĂ – artistul și instituțiile: retrospective, analize

2. IDEE. PROIECT. SPAȚIU – spații de expunere – privire de ansamblu, privire în detaliu

3. EVENIMENT. CURATOR. PIAȚĂ – arta de vânzare, arta ca eveniment

 

Proiectul și-a propus încă de la început să se adreseze cât mai multor potențiali beneficiari, astfel încât el poate fi accesat, gratuit, în toate formulele posibile:

 

Volumul bilingv STATE OF THE ARTS include o selecție gereroasă a celor mai relevante organizații și proiecte care au influențat ultimii 30 de ani, puse în context de eseurile unor specialiști din domeniul artelor vizuale. În completarea celor trei editoriale care delimitează tematica fiecărui capitol – semnate de Magda Cârneci, Antigona Silvia Rogozea și Ioana Ciocan –, publicăm articole de fond scrise de Horea Avram, Luiza Barcan, Matei Bejenaru, Zoltán Béla, Andi Daisler, Silviu Dancu, Daria Ghiu, Răzvan Ion, Alexandra Marin, Ioana Marinescu, Cosmin Nasui, Adriana Oprea, George Pleșu, Pavel Șușară, Ioana Vlasiu, Lina Țărmure. Dosarul ZOOM IN, dedicat crizei generate de pandemia COVID-19, surprinde prin analize, exemple și soluții modul în care au fost continuate sau transformate proiectele din domeniul artelor plastice. Volumul, care are 336 de pagini și include o bogată ilustrație color, este oferit și distribuit gratuit tuturor instituțiilor și persoanelor interesate, în limita tirajului. De asemenea, acesta poate fi citit și descărcat gratuit în formate digitale pe siteul proiectului, www.stateofthearts.ro (atât în versiunea pentru mobil, cât și în versiunea pentru desktop).

 

Dezbaterea STATE OF THE ARTS, gândită inițial sub forma unor dialoguri deschise, la care să participe și publicul, s-a adaptat contextului epidemic actual. A reunit, prin intermediul platformei ZOOM, o parte dintre contributorii volumului, dar și directori de instituții muzeale, organizatori de evenimente, operatori culturali independenți. La dialog – găzduit virtual de Ștefana Mărmureanu, moderat de Magda Cârneci, Antigona Silvia Rogozea și Ioana Ciocan –, au participat Horea Avram, Andi Daisler, Petru Lucaci, Adrian Majuru, Cosmin Nasui, Dragoș Neamu, Raluca Nestor-Oancea, Ileana Pintilie și Călin Stegerean. Înregistrarea integrală a dezbaterii poate fi urmărită pe pagina dedicată din siteul www.stateofthearts.ro.

 

Siteul www.stateofthearts.ro reunește toate materialele realizate în proiect – articole, prezentări de proiecte, de instituții și de organizații, înregistrarea video a dezbaterii, volumul STATE OF THE ARTS în formate e-book, precum și o expoziție virtuală, prin care am dorit să suplinim proiectul expozițional inițial, care trebuia să se desfășoare pe simezele unui spațiu de expunere real, într-un format care să reprezinte în sine un eveniment unde să se poată urmări o parte dintre conceptele analizate în cadrul proiectului.

 

 

După o primă şi timidă apariţie în anii ‘90 a unei serii de galerii de artă susţinute de diverse instituţii şi fundaţii naţionale şi străine, abia în anii 2000, în a doua jumătate a acestora, un nou val de galerii private, ţinute de tineri profesionişti şi orientate mai degrabă către arta alternativă şi de avangardă îşi fac apariţia şi continuă să funcţioneze şi în prezent.

Magda Cârneci

 

Haosul societal generalizat și momentele dramatice din „perioada de tranziție” (1990-1997) au avut un efect imediat asupra viziunii și menirii artei înspre direcția implicării active în viața socio-politică, conducând la o schimbare de paradigmă în ceea ce privește însuși rolul artei, discursul artistic dobândind în acel moment libertatea și curajul de a fi critic și exorcizant.

Antigona Silvia Rogozea

 

La fel ca frumusețea, arta este în ochii privitorului, oamenii fiind cei care îi dau sens și valoare. Cultivarea relației dintre artiști, artă și public și reinventarea acesteia de-a lungul timpului sunt esențiale, un element neputând exista fără celelalte. Fie că este doar ocazională, prilejuită de evenimentele de profil, sau, dimpotrivă, cultivată și de lungă durată, interacțiunea publicului cu arta stă la baza dezvoltării scenei dedicată acesteia.

Ioana Ciocan

 

Echipa proiectului STATE OF THE ARTS:

CONCEPT: Ștefana Mărmureanu, Ariadna Ponta, Dragoș Tudor

DOCUMENTARE: Ștefana Mărmureanu, Ariadna Ponta

EDITARE VOLUM, TRADUCERE: Ariadna Ponta

DTP, WEBSITE, E-BOOK: Dragoș Tudor

 

Website: www.stateofthearts.ro

Facebook: https://www.facebook.com/State-of-the-Arts-101680285026843/?modal=admin_todo_tour

 

Parteneri: Uniunea Artiștilor Plastici, MNAC, Revista ARTA, modernism.ro

 

 

 

Proiect co-finanțat de AFCN, aria tematică Arte vizuale. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

* * *

 

3 octombrie 2020

EMISIUNEA „ARTE FRUMOASE”, realizator DARIA GHIU

invitate:  Ariadna Ponta și Ștefana Mărmureanu

 

 

* * *

 

2 octombrie 2020

COMUNICAT DE PRESĂ

 

STATE OF THE ARTS face o radiografie a ultimilor 30 de ani de artă vizuală românească din perspectiva instituțiilor, organizațiilor, evenimentelor și inițiativelor din domeniu, toate văzute ca proiecte care au schimbat continuu peisajul artelor vizuale. Evoluția/involuția instituțiilor, relația lor cu artiștii, apariția, dezvoltarea și dispariția galeriilor, platformelor, proiectelor.

Organizat pe 3 secțiuni, proiectul combină prezentarea unei selecții de organizații și proiecte relevante pentru ultimii 30 de ani cu articole care fie contextualizează, fie detaliază câte un aspect al tematicii abordate.

 

#1 INSTITUȚIE. EVOLUȚIE. ARTĂ – artistul și instituțiile: retrospective, analize

#2. IDEE. PROIECT. SPAȚIU – spații de expunere – privire de ansamblu, privire în detaliu

#3. EVENIMENT. CURATOR. PIAȚĂ – arta de vânzare, arta ca eveniment

 

Cele 3 teme principale se regăsesc în volumul STATE OF THE ARTS – cu editoriale semnate de MAGDA CÂRNECI (#1), ANTIGONA SILVIA ROGOZEA (#2) și IOANA CIOCAN (#3) și articole/opinii de Horea Avram, Luiza Barcan, Matei Bejenaru, Zoltán Béla, Andi Daisler, Silviu Dancu, Daria Ghiu, Răzvan Ion, Alexandra Marin, Ioana Marinescu, Cosmin Nasui, Adriana Oprea, George Pleșu, Pavel Șușară, Ioana Vlasiu, Lina Țărmure.

 

Pe  13 octombrie 2020 are loc dezbaterea centrală a demersului STATE OF THE ARTS la care vor participa: Magda Cârneci, Antigona Rogozea, Ioana Ciocan (moderatoare secțiuni), Horea Avram, Andi Daisler, Petru Lucaci, Adrian Majuru, Cosmin Nasui, Dragoș Neamu, Raluca Nestor-Oancea, Ileana Pintilie, Călin Stegerean ș.a. Dezbaterea va avea loc online și va fi înregistrată și transmisă pe pagina de Facebook a proiectului.

 

Site-ul proiectului: www.stateofthearts.ro

Pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/State-of-the-Arts-101680285026843/?modal=admin_todo_tour

 

 

Echipa de organizare: Ștefana Mărmureanu, Ariadna Ponta, Dragoș Tudor

Proiect co-finanțat de AFCN

Parteneri: Uniunea Artiștilor Plastici, MNAC, Revista ARTA, modernism.ro

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.